Det här året har jag bestämt att det jag gör ska göras med liv och lust. Om jag inte kan göra det ska jag göra något annat. Att göra något med liv och lust betyder för mig att lägga min själ i det jag gör. Och göra det så lustfyllt det går.

Vad då, kanske du tänker, det finns mycket man måste göra som inte är särskilt lustfyllt. Ja, det har du alldeles rätt i. Men även tråkiga vardagssaker går att ta sig an med liv och lust, det är en inställningsfråga. Jag ska inte påstå att jag för den skull jublar över att dammsuga och städa toaletten. Men det blir betydligt trevligare och går fortare om jag gör det lite mer lustfyllt, jag brukar sätta på trallvänlig musik på hög volym och så sjunger jag för full hals. Också tänker jag på resultatet som jag tycker är lustfyllt.

Vår katt Ester har varit sjuk en tid och i måndags på ytterligare ett veterinärbesök blev det tydligt att det var dags att låta henne gå. Ester har funnits hos oss i 13 år och är djupt älskad. Det fanns inget lustfyllt alls i att be veterinären avliva henne. Ändå hade jag den tanken i huvudet. Om jag ska göra detta med liv och lust hur ska jag göra då. Det bästa för Ester såklart. Jag var lugn och trygg för henne, vi pratade om katthimlen där det alltid är sommar och solen skiner varje dag. Det finns massor av fjärilar och det finns speciellt utvalda människor där vars enda uppgift är att klia Ester och hennes kattvänner under hakan. Vi fick en fin stund tillsammans och Ester somnade lugnt in i min famn. För mig var det ett sätt att göra en riktigt svår och sorglig sak med liv och lust för Esters skull, mina egna känslor fick komma i bilen på väg hem.

Så ja, jag vill påstå att vi har ett val. Frågan är hur vi vill leva vårt liv.

Till vi ses

Vill du leva ditt liv med liv och lust?