Samtidigt som jag sitter och ska skriva om förundran tittar jag ut på den grå gryning och försöker låta bli att dras med i känslan av grått. För förundran är allt annat än grått. Förundran är en stark känsla samtidigt som den är lugn och harmonisk. Men framförallt innehåller den så många dimensioner som hänförelse, fascination, inspiration, den får oss att stanna upp i nuet och vi blir mer tillfredsställda. Och förutom att vi faktiskt blir snällare av att känna förundran har den otroligt många hälsoeffekter. Det finns faktiskt en hel del forskning på det.

För mig har förmågan att känna förundran länge varit starkt förknippat med mitt psykiska mående. När jag tappar bort förundran blir jag låg, lite uppgiven och energilös. Och när jag blir det förlorar jag ännu mer av min förmåga att förundras. För förundran för mig är både en känsla och en förmåga. Något jag faktiskt kan välja även när den inte kommer av sig själv. Saker som får mig att förundras är den där första vårdagen man känner den lite unkna doften av sur jord, de första små gröna skotten som kommer upp i rabatten, solens strålar som värmer och att få simma i sjön en tidig sommarmorgon.

Som ni märker är förundran starkt sammankopplat med värme och växtlighet vilket gör att vintrarna kan vara lite tuffa. Men även här finns saker jag förundras över, stjärnhimlen och solen som färgar himlen så oerhört vacker. Men en gråvädersdag som idag? Jag vill känna förundran även en sån här dag. Ja det är då jag måste komma ihåg att förundran också är en förmåga och något jag väljer. När jag tittar ut genom fönstret kan jag välja att se nyanser av grått. Eller jag kan förundras över att där under all snön finns min trädgård och där vilar växtligheten och bara väntar på att få explodera. Om tre, fyra månader börjar allt skifta i grönt och sen kommer färgexplosion på färgexplosion blandat med dofter och smaker. Ja det är något att förundras över. Jag kan också förundras över att vi har fått en fantasi som hjälper oss att hitta saker att förundras över.

Till nästa gång

Vad förundras du  

över?