Gissa om jag blev överraskad den dagen jag insåg att grammatik är en nyckel till hur vi ska leva. Jag vet inte om det var den dagen jag blev oerhört noga med vad orden faktiskt betyder. Som att älska, som vi ibland bara säger; Jag älskar dig. Men vi har missat att älska är ett verb precis som att cykla eller att måla.

Om jag sitter i soffan och säger att jag cyklar är det uppenbart att jag inte gör det, ingen kommer att tro mig. För att jag ska kunna säga att jag cyklar måste jag faktiskt sitta på cykeln och trampa runt pedalerna. Men om jag sitter i soffan och säger att jag älskar är det inte lika uppenbart om det stämmer, därför att vi ibland använder ordet älska som en känsla. Men det är ett verb, alltså något vi gör, en handling. Så orden i sig är inte det som avgör om jag faktiskt älskar, det är handlingen, att jag utför kärleksfulla handlingar. Som när min sambo går ut och sopar snön från bilen och startar den så jag inte ska behöva sätta mig i en iskall bil, eller någon frågar hur det är och faktiskt är intresserad av svaret. Eller en kram i förbifarten. Kärleksfulla handlingar är inte alltid så romantiska men de kommer från omsorg och en varm tanke.

Om du är osäker på vilka ord som är verb håll utkik efter ett att. Kan du sätta att framför då är det ett verb. Som att leva, ett verb och alltså en handling vi utför. Ibland känns livet orättvist jobbigt. Och ibland drabbar oss livet mer eller mindre hårt. Men så länge jag lever utför jag handlingar, medvetet eller omedvetet som påverkar mitt liv i en eller annan riktning.

Till vi ses

Har du koll på dina verb och vilken riktning de leder dig?